Over JongLeven

JongLeven is een VLAIO-traject waarin onderzoekers van ILVO, Inagro en Hooibeekhoeve samenwerken om de opfok van jongvee in de praktijk te verbeteren.

De problematiek

Naast de voederkost is de opfokkost één van de belangrijkste kostenposten op een melkveebedrijf en dus doorslaggevend voor het economisch bedrijfsresultaat.

De economisch interessante leeftijd van afkalven is 24 maand. Maar de gemiddelde afkalfleeftijd van melkveevaarzen in Vlaanderen is momenteel 26 maand. 

Elke maand dat het jongvee langer nodig heeft om een productieve melkkoe te worden, is een kost die vermeden kan worden.

Het potentieel

Dit project zal de veehouder duidelijke handvaten aanreiken om de jongvee-opfok te verbeteren.

Het verkorten van de opfokperiode en het verbeteren van de opfok kan zorgen voor:

  • een snellere terugverdientijd van de investering
  • een lagere voerkost omdat minder jongvee nodig is
  • een hogere levensproductie in het productieve leven
  • een hogere langleefbaarheid door gezonde opfok

Concrete doelstellingen

  1. Opstellen van het ideale groeitraject en het identificeren van de kritische controlepunten tijdens de opfok van vaarskalveren.
  2. Aanwijzen van cruciale voedingsfactoren tijdens de eerste levensmaanden op de pensontwikkeling, penswerking en voederefficiëntie.
  3. Opstellen van protocollen rondom de aspecten bioveiligheid & hygiëne management, biestmanagement en melkmanagement voor een optimale gezondheid.
  4. Opstellen van geactualiseerde praktische gids over de voederopname, energie-, eiwit-, mineralen- en vitaminenbehoefte van melkveevaarzen tijdens de opfok

Via het Kenniscentrum JongLeven zal de opgebouwde kennis binnen dit project verspreid en toegepast worden aan de hand van publicaties, workshops en studiedagen. Daarnaast zullen de partners online praktijktools ontwikkelen en de implementatie ervan in de sector faciliteren.

Voor wie?

De primaire doelgroep van dit project zijn de 6658 Vlaamse melkveehouders (FOD economie landbouwtelling 2015). De minordoelgroep is de vleesveesector, de opgebouwde kennis binnen dit project zal ook toepasbaar zijn voor vleesveesector.

Projectduur

1 januari 2018 – 31 december 2023

Project partners
logo jongleven logo vlaio logo provincie antwerpen logo inagro logo ILVO
Co-financiering
Logo nukamel Logo WUR svg logo Lallemand logo dsm logo gembloux logo dgz logo Boone denkavit logo Boone logo departement landbouw en visserij logo boerenbond logo ABS logo arvesta logo Universiteit hohenheim logo zoetis logo uniform agri Trouw Nutrition logo Quartes logo nutreco logo